SUOMAA – HYVINVOINTIA KAIKKIEN AISTIEN KAUTTA

Virtuaalistressi

Virtuaalistressi on salakavala sairauden aiheuttaja. Se on hiipinyt tekniikan kehityksen myötä jokaiseen selkärankaan ja lihakseen. Se on otettu vastaan kuin elämään kuuluvana. Ani harva pystyy elämään niin aidosti joka hetkessä, ettei tunne virtuaalistressiä. Sillä tarkoitan paitsi virtuaalilaitteen kuten tietokoneen, puhelimen ja television ääressä maan vetovoimaa staattisesti vastustavassa asennossa vietettyä aikaa, myös stressiä joka tulee koska pelkäämme ja huolestumme asioista, jotka ovat menneitä tai ovat vasta tulossa. Siitä pelon tunteesta ei tule lähdettyä pakoon tai ei pääse pakoon. Uhkaavaa virtuaalitilannetta koetaan lihakset tuntikausia jännittyneinä. Toimimme edelleen niin kuin primitiivinen luontoihminen valmiustilassa hyökkäämään ja taistelemaan tai sitten pakenemaan.

Primitiivinen stressi perustuu todelliseen vaaratilanteeseen ja purkautuu lihastyöhön, jonka seurauksena myös imunestekierto vilkastuu. Virtuaalitilanteista jännittyneiden lihasten vaikutuksesta nestekierto hidastuu ja aiheuttaa turvotusta ja kipua. Virtuaalistressi kulkee elämän mukana ja on otettu vastaan niin kuin elämään kuuluvana.

SUOMAA saunominen ohjattuna, hoitoturve, pumppuhengitys sekä venyttely ovat ehkä tehokkain ja nopein tapa päästä eroon virtuaalistressistä ja normalisoida myös tunnemaailmaa. Nestekierto lisääntyy, turvotukset vähenevät, lihakset rentoutuvat ja ajatus selkeytyy.

Virtuaalistressin ryhmävaikutuksen olen nähnyt jalkapallojoukkuetta tarkkailemalla pelin jälkeen. Hävitty peli vetää etukumaraan, suupielet ovat viivana tai alaspäin, puhe kuiskaavaa tai ollaan hiljaa. Yhteisen turvesaunomisen ja aterian jälkeen puhe on sorinaa ja ilmeet vaihtuneet ja taisteluhenki on takaisin. Nestekierto on kunnossa. Voitettu peli on johtanut euforiaan, hyvinvoinnin stressiin. Hymy ja nauru ovat herkässä, puhe on äänekästä. Saunomisen jälkeen puhe muuttui ja asenne tulevaan peliin normalisoitui.

Saunominen tuo hyvää oloa ihon kautta. Kun siihen yhdistetään sopiva ympäristö, kuva – ja äänimaailma, puhtaus – myös sielu tasapainottuu. Ymmärrys erottaa virtuaalisen todellisuudesta, niin että alamme aistia hetkiä kokonaisina ja todellisina. Vaikutus yltää myös lievittämään kipuja tasapainottamaan unta.

Leena Larva
SUOMAA, Aino Klinikka
www.ainoklinikat.fi
info@ainoklinikat.fi
suomaa.com