Suomaa turvesauna

suomaa-logo

 


Turve ja muta ovat perinteinen hoitomuoto Keski-Euroopan kylpylöissä. Turvetta on käytetty hoitona vuosisatoja ja vanhimmat turvehoitolat ovat toimineet jo 1600-luvulla. Suomalainen sovellus turvehoidoista on turvesauna. Suomi on ensimmäinen maa, jossa turvetta on alettu käyttää saunomisen yhteydessä.

Turvesaunassa pukeudutaan turpeeseen

Turvesaunakokemus on yleensä parhaimmillaan aamulla, levätyn yön tai rauhoittavan päivälevon jälkeen. Saunominen aloitetaan arkisin mieluiten ennen klo 18:a. Turvesaunaan varataan riittävästi aikaa. Ennen saunaa, saunomisen aikana ja sen jälkeen nautitaan runsaasti vettä nestevajauksen estämiseksi.

Saunoja levittää vartalolleen itse tai saunottajan avustamana kerroksen hoitoon tarkoitettua sara- ja rahkaturvetta. Turpeeseen pukeutumisen jälkeen siirrytään saunaan lempeään, 50-60 asteen lämpöön. Saunassa rentoudutaan enintään parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen turve pestään pois. Turvesauna päättyy aina lepoon, jonka tulee kestää vähintään 20 minuuttia. Levon aikana nautitaan lisää vettä tai teetä.

Turvesauna on voimakas hoitomuoto, jota suositellaan vain terveille. Hoitavan lääkärin suosituksella turvesaunasta voivat nauttia myös kroonisista sairauksista kärsivät. Turvehoito ei sovellu avohaavoille eikä tulehtuneelle iholle.

Lue lisää Suomaa -saunotuksen telttasaunakonseptista »