GALLERIA AINO AVAA UUDEN NÄYTTELYN 11.5.

 

Lehdistötilaisuus Ainon päivänä perjantaina 10.5. klo 15-17, avajaiset klo 17-18.

Juha Laitalaisen Alkuja -valokuvanäyttely avautuu yleisölle Mechelininkadun katujuhlien yhteydessä 11.5. klo 10 ja on avoinna koko päivän. Muulloin näyttely on avoinna Aino Klinikan ollessa auki, sopimuksen mukaan ja taitelijapäivinä.
Ensimmäinen taiteilijapäivä on sunnuntai 12.5. jolloin näyttely on avoinna klo 15 – 18.

GALLERIA AINO, Mechelininkatu 17B, 00100 Helsinki
Tiedustelut: 040 513 9990 Juha Laitalainen, Aino Klinikat 0500 607 553

Alkuja

Kaadettujen lehmusten jäähyväiset ovat alkuna uudelle puistokadulle.

Valokuvaaja Juha Laitalaisen edellinen “Veden äärellä” -näyttely Galleria Ainossa vuonna 2016 oli kannanotto luonnon ja ennen muuta vesistöjemme puolesta. “Elämme luonnonvesiemme äärellä niiden ollessa meille ikäänkuin itsestäänselvyys. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole, vaan meidän on pidettävä huolta puhtaista vesistämme, niin kauan kuin ne meillä vielä ovat,” Laitalainen tiivistää ja jatkaa:

“Samankaltainen tilanne on metsillämme. Avohakkuut tekevät korutonta ja osin korvaamatonta jälkeä metsämaisemaamme. Myös kaupunkipuitamme kaadetaan surutta milloin minkin rakentamisen tieltä!” Tämänkertaisella “Alkuja” -valokuvanäyttelyllään Laitalainen ottaa kantaa Mechelininkadun puistokadun lehmusten kaatamiseen katuremontin tieltä kokonaisuudessaan vuonna 2017, ensin tammikuussa välillä Hietaniemenkatu – Caloniuksenkatu ja sen jälkeen marraskuussa välillä Caloniuksenkatu – Hesperiankatu.

Kaikki lehmukset kaadettiin katuremontin alta vedoten ennen muuta puiden huonokuntoisuuteen, vaikka niiden osuus puustosta oli itseasiassa vain noin 15%, kun kuntokartoituksen mukaan hyväkuntoisia puita oli 25% ja loput kohtuullisessa kunnossa. Puistokadun avohakkuu herätti luonnollisestikin närää kadun varren asukkaissa. Monet kävivät laittamassa suruviestejä puiden kylkiin ennen niiden kaatoa ja sytyttämässä muistokynttilöitä kadun varteen puiden kannoille. Laitalainen ikuisti kahdesta kaadosta kaikki kannot tehden niistä kantaa ottavat muistojulisteet. Ensikaadon kantojuliste saikin runsaasti huomiota myös mediassa. Toisen puunkaadon juliste on ensi kertaa esillä nyt nähtävässä näyttelyssä.

Nyt uudet alunperin luvattuja huomattavasti pienemmät puut on istutettu, uusi kasvu on alkanut ja puiden silmut auenneet uuden puistokadun varrella. Edellisten lehmusten jäähyväiset on toivottavasti uuden entistä uljaammaan puistokadun alku. Toivokaamme, että lapsemme ja tulevat polvet saavat nähdä lehmusten ikääntyvän arvokkaasti ilman, että terveitä puita aletaan ennenaikaisesti suinpäin kaatamaan!

Juha Laitalainen on helsinkiläinen valokuvaaja, kuvajournalisti, toimittaja ja tietokirjailija, jolle luontoarvot ja huoli ilmastonmuutoksesta ovat tärkeitä. Viimeksi hän kävi vuodenvaihteessa Intiassa ikuistamassa henkilökuvia ilmastonmuutokseen liittyvään yliopistotutkimukseen. Juha asuu meren äärellä Pohjoisrannassa ja hänen kuvausstudionsa ja työhuoneensa sijaitsee niinikään meren äärellä Hietsun Paviljongissa.

Galleria Aino profiloituu jatkossa valokuva- ja videotaiteen esityspaikaksi. Pitkän linjan monipuolisen kokemuksen alalta omaava valokuvaaja ja kollegoistaan kirjankin tehnyt (Kuvaajien kuvia, Musta Taide 2018) Juha Laitalainen kuratoi tulevat näyttelyt.

“Taidenäyttelyllä vastaanoton odotustilassa on terapeuttinen vaikutus taiteen toimiessa myös parantavana ja sairauksia ennalta ehkäisevänä hoitomuotona,” kiteyttää Aino Klinikoiden toimitusjohtaja, naistentautien erikoislääkäri Leena Larva.